Tillbaka till stora kartan

Fåsjöhyttans Grönt & Saker

Småskalig ekologisk gård vid vackra Fåsjön.

Här på gården sysslar vi med många grejer som vi tycker är roligt. Övergripande vill vi gärna producera smakrik lokal mat som produceras på bästa möjliga sätt. Båda för naturen och djuren, men också för kunderna.

Vi odlar grönsaker på friland och i växthus. Vi odlar i fasta bäddar och med så lite störning av jorden som möjligt. Grönsakerna säljs nyupptagna under säsongen och från lager genom vintern.

I naturbeteshagar slutande mot sjön betar våra nötkreatur. De äter bara gräs här från gården – under vintertid innebär det ensilage från egna vallar. Naturbeteskött har en hög halt av Omega-3-fettsyror vilka har positiva effekter på människors hälsa. Naturbetesköttet har också ett högt innehåll av antioxidanter och E-vitamin vilket ger lång hållbarhet. Efter slakt hängmöras köttet i 2 veckor, vilket ger ett välsmakande, mört och extra saftigt kött. Den här typen av nötkött gör miljönytta genom att hålla betesmarker öppna, behålla den biologiska mångfalden och är ett bättre klimatval.

Våra höns bor i egenbyggda mobila hönshus, som förflyttas till nytt gräs löpande. Hönsen lever ett fritt liv och äggen får den helt riktiga gula gulan.

I vår äggbod kan man köpa grönbetesägg och säsongens grönsaker.

Plats under matresan
Fåsjöhyttan 207, Nora
Sociala medier