Tillbaka till stora kartan

Brevens Bruk AB

Cirka fem mil sydost om Örebro ligger Brevens Bruk, en välbevarad och vacker bruksort, troligen det finaste exemplet på gammal svensk brukstradition – bevarad i mer eller mindre sitt ursprungliga skick.

Namnet Breven som betyder ”brett kärr” påminner om att orten har mycket vatten omkring sig. Västerut finner vi sjöarna Botaren och Sottern, genom samhället rinner Brevensån – en del av Nyköpingsån – vidare österut mot Kullasjön och Högsjön. Sottern har för övrigt en naturskyddad skärgård med bland annat fiskgjuse, storlom och rördrom.

En promenad genom bruket är en vandring genom historien och samtidigt en njutning för ögat. Bland byggnaderna märks herrgården från 1698, brukskyrkan från 1842, masugn och rostugn också från 1800-talet, där speciellt rostugnen har blivit en av Brevens Bruks mest kända byggnader med dess åttkantiga tak, och där kan man under vissa tider få guidade visningar eller delta i olika evenemang.

I den gamla snickarverkstaden finner vi i dag en aktiv hembygdsförening. Dessutom har Breven ett alldeles eget bruksmuseum som visar brukets produktion samt ett modellmuseum som visar gjutmodeller.

Vi finner också i de gamla bruksbyggnaderna en konst- och hantverksbutik, ett galleri och den modernare ”Brevensgården” med pub, restaurang och samlingslokal. Det finns också hus och lägenheter för korttidsuthyrning både i och utanför själva samhället i Brevens Bruk AB’s regi.

Mitt i Brevens Bruk, i den f.d. mekaniska verkstaden – nuvarande Brevens Hjärta – finns en fin lokal i två plan till uthyrning. Kan användas för konferenser, möten, utställningar, dans, yoga, gymnastik mm.

Olika evenemang som julmarknad, musikkvällar mm anordnas regelbundet.

Brevens Bruk är klassat som kulturhistoriskt riksintresse där en stor del av den gamla bruksmiljön finns bevarad.

Kategorier
Plats under matresan
Bruksgatan 6, Brevens Bruk