Tillbaka till stora kartan

Mor Carins Ostkaka

Ostkaka och sylt från Månstad – ett gediget hantverksjobb

I år är Mor Carins ostkaka inne på sitt 32 år i ostkakans tjänst. Tillverkningen började lite trevande på en ICA butik i Kristinehamn. Numera har produktionen ökat kraftigt och som för 32 år sedan tillverkas allt för hand.

Det var i slutet på 1980-talet som idén väcktes att satsa på Mor Carins Ostkaka. Då arbetade Johan Larsson som bagarlärling på Maxi i Kristinehamn. En dag frågade han om han fick låna bageriets ugn för att göra ostkaka.
– Jag tog med mig smeten hemifrån och satte igång, berättar Johan.

Han ställde upp ett litet bord i affären och sedan var affärerna igång. Till en början rörde det sig om ett tjugotal ostkakor som Maxis kunder kunde köpa men allt eftersom tiden gick växte försäljningen.
Johan började grädda ostkakor hemma och i köket i Elofstorps gamla missionshus som ligger granngårds. Mor Carins ostkakor blev allt mer uppskattade. Johan byggde om en gammal barack som inhyste ostkakeugnen. Han fick kontakt med den välkände handlaren ”Bola” som då drev Maxi på Bergvik i Karlstad. Här sålde Johan ostkakor på fredagseftermiddagarna. Senare fick han också en plats på OBS på Bergvik och fick också möjlighet att leverera direkt till Konsum.


Mässor och marknader

Till slut beslöt Johan att satsa på en ny lokal och 1992 stod den klar hemma i Månstad. Här har verksamheten expanderat rejält.
– Jag åker runt på olika mässor och marknader och det är enbart roligt. Jag tycker om att träffa folk och prata med kunderna, säger Johan.
Numera går ugnen varm och från att i början kanske ha sålt ett tjugotal är produktionen numera uppe i 500-600 ostkakor i veckan. Men det är inte bara Mor Carins ostkakor som Johan arbetar med. Det kokas också stora mängder sylt. Det rör sig om runt tvåhundra kilo i veckan som sedan säljs på marknaderna. Från början sålde Johan sylt från en annan producent men i slutet av 1990-talet började man koka sin egen sylt. Johan satsade då på blåbärssylt men idag kokar man tio olika sorters sylt.


Opastöriserad mjölk

Även kalvdans finns på menyn men tillverkningen är lite begränsad beroende på tillgången på råvara. Kalvdans görs på råmjölk från kon som mjölkas direkt efter kalvningen. Råmjölken har en lite annorlunda sammansättning än den vanliga komjölken och innehåller bland annat infektionshämmande proteiner som gör att kalven klarar sig bättre den första tiden. Vad är då hemligheten bakom Mor Carins Ostkakor? De lagas av opastöriserad mjölk från granngården. Mjölken värms upp till 37 grader innan ostlöpe sätts till. Resultatet blir en ostmassa som blandas med grädde, ägg, mandel och lite socker. Allt hälls upp i formar och sedan gräddad ostkakan i ugn i ett par timmar. Hela proceduren tar ungefär en dag.


Allt görs för hand

Johan är inte ensam om produktionen. Även barnen Filip, Felicia och Oscar är delaktiga i produktionen som är helt hantverksmässig. Allt görs för hand, från att få fram ostmassan till att hälla upp i formar och sätta etiketter på syltburkarna. Något som tillkommit på senare tid, utöver ostkakor och sylt, är försäljning av kravkött från gården.

– Vi har egen uppfödning av djuren och säljer sedan blandlådor på fem eller tio kilo. Lådorna innehåller ett tvärsnitt av djuren så det blir en bra blandning på styckningsdetaljerna, berättar Johan.
Mor Carins ostkaka har också gått med i den värmländska reko-ringen, en plats där konsumenter och producenter möts på facebook.
Under hösten har Johan den mest hektiska tiden med rader av olika höst-, mat- och julmarknader. Det kör igång i oktober och den första julmarknaden brukar hållas i slutet av oktober. Sedan rullar det på.

– Den mest hektiska tiden brukar vi ha i november, skrattar Johan. Julmarknaderna arrangeras ändå in i december med den sista i veckan innan jul. Även under våren arrangeras det många marknader och mässor. Lugnast brukar det vara under juni månad.
Det är inte så många som tillverkar ostkaka och kalvdans hantverksmässigt i landet.
– Det finns knappt någon annan än vi i Mellansverige, säger Johan.

Det betyder att han kan åka runt på olika mässor och marknader från slättbygderna i Skaraborg till Dalsland, Bohuslän och österut i Mellansverige. Längre norrut går det lite trögare. Där stöter han på lite konkurrens från Hälsingeostkakan som har lite annorlunda konsistens. Den är slätare i strukturen och kompaktare.

Varifrån kommer då namnet Mor Carins ostkaka?
Jo, mor Carin är Johans mamma och hon lagade ostkaka åt Johan från barnsben. Receptet det lever kvar än idag.
Mor Carins Ostkaka kommer även att delta på den stora matmarknaden ”Smaka på Värmland” som arrangeras i Kristinehamn 30 september till 1 oktober.

av Björn Hallin

Plats under matresan
Olssons Magasin i Sjögesta, Sjögesta