Tillbaka till stora kartan

Norrgårdens Highland Cattle

Vi heter Magnus och Malin Olsson och Magnus är den tredje generationen på vår gård. Norrgården ligger i Hidingeby, Lekebergs kommun på Närke slätten

Vi startade i liten skala 2017 med 5 tjurar men tyckte dom var så charmiga så vi köpte en hel besättning från ekens styckeri i södra råda och idag har vi ett 60 tal djur i alla åldrar.

Highland Cattle har sitt ursprung i Skottlands Högländer. Namnet highland Cattle betyder höglandsboskap och vi i Sverige kallar dom även skotsk höglandsboskap. Dessa djur räknas till de lätta köttraserna och hålls ofta som betesdjur på fuktiga marker. Dom har väldigt långa horn och pälsen består av två skikt, ett yttre med lång päls som står emot väta bra och ett tätt undre skikt som håller djuret varmt.

Rasen har lätta födslar ofta i skogen och korna är mkt goda mödrar och dom skyddar varandra, alla har olika roller man kan oftast samma kor vakta flera kalvar medan deras mödrar kan i lugn och ro äta. Köttet har en fin marmorering av insprängt kött som är mört och smakrikt. En mkt trevlig och lugn köttras.

Våra djur lever och bor ute året om med tillgång till ligghallar och en skog att Vistas i och ta skydd detta gör att köttet ej kan bli ammoniakpåverkat som det kan bli när djuren ligger endast i ligghallar.

Fodret består av ekologist certifierat betesgräs och på vintern får dom egenproducerat grovfoder i form av hö och ensilage. Detta ger ett s.k. stenålderskött som också kan kallas gräsuppfött kött vilket har en annan protein och fettsammansättning, en hög halt av omega 3 än konventionellt producerat och vårt kött är enligt kost rådgivare mycket hälsosammare.

Highland Cattle växer dessutom sakta så dom är ett år äldre andra raser vid slakten.

Våra djur föds upp på gården och när det är för slakt så lastar vi själva två djur i vår boskapsvagn och kör dom till slakteriet Sörgården som ligger i Kristinehamn. Där får dom övernatta för att ha en så minimal stress påverkan som möjligt. Här hängmöras köttet i 12–14 dagar sen styckar dom enligt våra önskemål och vi hämtar allt kött samma dag och lägger direkt i frysen.

Våra kunder kan antingen hämta sitt kött här, vi kan köra ut köttet i närområdet efter överenskommelse, eller på Reko i Hallsberg eller Örebro.

Vi kan även erbjuda efter överenskommelse en tur in till våra kor och kalvar i traktor och vagn även till större sällskap som skolor osv. 50 kr per vuxen, barn gratis.

Vi har även lättare lunch och fika till försäljning

hoppborgar till barnen.

loppis

Välkomna Magnus och Malin

 

Kontaktuppgifter:

Facebook: Norrgårdens Highland Cattle

Mejl: smurfa30@hotmail.com

Telefon: Malin 076–1099695, Magnus 070–3965511

Plats under matresan
Hidingeby Öster Norrgård1, Fjugesta
Sociala medier